Praktijkexamen - Rijschool VVZ

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Praktijkexamen

Praktijk

Tijdens het praktijkexamen wordt je o.a. beoordeeld op verkeersinzicht en of je zelfstandig kunt rijden.
Daar zijn vijf examen onderdelen voor ontwikkeld:

1. Zelfstandig route rijden
: Zonder aanwijzing van de examinator rijd je een deel van het examen je eigen route. Dat zelfstandig rijden kan op meerdere manieren. Zo kan de examinator je vragen naar een bekend punt te rijden, bijvoorbeeld een winkelcentrum of een kerktoren. Of je rijdt ergens heen met behulp van een navigatiesysteem. Ook kan de examinator je meerdere route -opdrachten tegelijk geven (zogenaamde clusteropdracht). Alsof je de weg aan iemand hebt gevraagd naar bijvoorbeeld de bioscoop, zwembad. Als je de locatie niet bereikt is dat geen ramp. Het gaat erom dat je zelf verantwoorde keuzes maakt in het verkeer.

2. Zelfstandig een bijzondere manoeuvre uitvoeren
: Tijdens je examen voer je twee bijzondere manoeuvres uit. Zo kan de examinator je vragen om in een straat een veilige mogelijkheid te zoeken op te keren. Of om zo dicht mogelijk bij de ingang van een supermarkt te parkeren. Jij bepaalt dan wanneer, waar en hoe je dat doet. Steeds houd je dus zelf rekening met de veiligheid en de doorstroming. Dat je de auto hiervoor goed moet beheersen, spreekt voor zich.

3. Vragen over een verkeerssituatie
: Als zich tijdens de examenrit een bepaalde verkeerssituatie heeft voorgedaan, kan de examinator je vragen de auto even aan de kant te zetten. Je kunt dan enkele vragen krijgen om na te gaan hoe je de verkeerssituatie hebt aangepakt. Het betekent dus niet dat je een fout gemaakt hebt.

4. Zelfreflectie
: Thuis of tijdens de rijlessen vul je een vragenlijst in. Deze lijst geef je aan het begin van het examen aan je examinator. Deze bekijkt jouw antwoorden pas ná de examenuitslag en bespreekt samen met jou de antwoorden. Zo krijg je een beeld van je sterke- en verbeterpunten in het verkeer. Waar liggen mijn risico's en waar moet ik nog aan werken.

5. Milieubewust rijden
: Voor een beter milieu én je eigen portemonnee is het belangrijk dat bestuurders milieubewust autorijden. In het praktijkexamen wordt daarom ondermeer aandacht besteed aan de bandenspanning en of je op het juiste moment schakelt.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu